Veelgestelde vragen


Op deze pagina ziet u een overzicht van de veelgestelde vragen. Staat de informatie die u zoekt er niet bij? Of heeft u een andere vragen? Neem dan contact met ons op via info@vriendschapscursus-vu.nl.


Wat houdt deelname aan de cursus in?

Deelname aan de Vriendschapscursus 50+ houdt in dat u gedurende elf weken meedoet aan de cursus. U bent daar per week ongeveer een half uur tot een uur aan kwijt. Behalve het wekelijkse deel krijgt u dagelijks een link toegestuurd naar een dagboek. Het invullen daarvan kost u 5 tot 10 minuten per dag. U meldt zich aan voor de cursus via deze website. U ontvangt dan een e-mail met daarin uw gebruikersgegevens. Hierna kunt u direct starten met de eerste vragenlijst en daarna de introductie van de cursus.

Omdat de cursus aan een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam is gekoppeld vragen wij u een aantal keer keen vragenlijst in te vullen. Op de pagina onderzoek leest u meer hierover.

Deelname aan de cursus houdt in dat u vanaf het moment dat u start met de cursus (dus vanaf de inleiding) dagelijks een dagboek invult. U krijgt elke dag een link naar het dagboek toegestuurd via e-mail. Het dagboek bestaat uit een aantal vragen over hoe uw contacten van die dag waren en biedt ruimte om zelf nog wat dingen over die dag op te schrijven. Het invullen van dit dagboek kost u dagelijks niet meer dan 5-10 minuten. Als u een keer een dagboek overslaat is dat geen enkel probleem. We vragen vooral van u om het zo vaak mogelijk in te vullen.


Moet ik dingen op mijn computer installeren als ik wil meedoen?

U hoeft geen dingen te instaleren op uw computer om deel te nemen aan de cursus, alles verloopt via internet. U kunt gebruik maken van alle browsers (programma’s om mee te internetten, zoals Internet Explorer, Firefox, Chrome). Het kan zijn dat Internet Explorer versie 8 (en lager) problemen heeft met het weergeven van sommige inhoud. Latere versies van Internet Explorer kunnen vragen of u alle inhoud wilt weergeven. Mocht u deze melding krijgen, klik dan op 'alle inhoud weergeven'. Alleen dan kunt u de video's in de cursus bekijken. Als u Firefox of Chrome op uw computer heeft staan, adviseren we u om van één van deze browsers te gebruiken.


Kan ik ook meedoen als ik tussendoor een weekje weg ben?

Het is geen probleem als u tussendoor een periode weg bent. Mocht het bijvoorbeeld zo zijn dat u een weekje op vakantie gaat, dan kunt u als u terug bent gewoon weer verder met de cursus waar u gebleven was. U logt dan in op de website en ziet direct welke onderdelen er op dat moment voor u klaarstaan. De e-mails die u in de tussentijd heeft ontvangen over het dagboek kunt u verwijderen.


Wat als ik niet meer mee wil doen?

U beslist zelf of u deel wilt nemen aan de cursus en het onderzoek. Omdat de cursus nog getest wordt, is het op dit moment niet mogelijk om wel deel te nemen aan de cursus, maar niet aan het onderzoek. Wij hopen dat u hier begrip voor heeft. We hebben ons best gedaan het onderzoek voor u zo min mogelijk belastend te maken. Wat u extra moet doen als u tijdens de testfase deelneemt is drie keer een vragenlijst invullen tijdens de cursus en één vragenlijst een aantal maanden na afloop van de cursus.

U kunt op elk moment stoppen met de cursus en het onderzoek. Mocht u niet meer mee willen doen kunt u zich afmelden door een mail te sturen naar info@vriendschapscursus-vu.nl. Als u besluit te stoppen met deelname sturen wij u nog eenmalig een korte vragenlijst toen (5-10 minuten) om u wat vragen te stellen waarom u wilt stoppen. U hoeft deze vragenlijst niet in te vullen.


Wie mogen deelnemen aan de cursus en het onderzoek?

Iedereen die 50 jaar en ouder is kan deelnemen aan de cursus. Een voorwaarde is wel dat u dagelijks toegang heeft tot internet (thuis, op uw mobiel, of elders, bijvoorbeeld in de bibliotheek).


Wat zijn de mogelijke voor- of nadelen van deelname aan de cursus en het onderzoek?

Het voordeel van deelname is dat u leert hoe u aan uw vriendschappen en sociale contacten te werken. De lessen van de cursus leren u (nieuwe) dingen over verschillende aspecten van vriendschap. Daarnaast biedt de cursus u de mogelijkheid om dagelijkse stil te staan bij uw sociale contacten door het invullen van het dagboek. Het nadeel is dat het onderzoek u wat extra tijd kost. In het begin kost het invullen van het dagboek u misschien wat meer tijd, maar na een tijdje kost het invullen hiervan u minder tijd.


Wat gebeurt er met mijn gegevens?

Alle gegevens die tijdens de cursus en het onderzoek worden op zo'n manier opgeslagen dat het niet herleidbaar is. De opgeslagen gegevens worden enkel voor dit onderzoek gebruikt en worden niet aan derden verstrekt.

Let op! De antwoorden die u in het dagboek en de lessen invult worden gedurende de cursus niet door ons bekeken. Als u een vraag heeft waar u een reactie op wilt, stuur dan een e-mail naar info@vriendschapscursus-vu.nl.


Wilt u deelnemen aan de cursus en het onderzoek?

Via het aanmeldingsformulier kunt u zich direct aanmelden voor de cursus.

Stel uw vraag

Mocht u naar aanleiding van bovenstaande informatie nog meer vragen hebben kunt u contact opnemen met Tamara Bouwman (onderzoeker aan de Vrije Universiteit).

Email:info@vriendschapscursus-vu.nl
Telefoon: 020-5986786

 

Wat als ik aanvullende vragen heb tijdens de cursus (technisch of anders)?

Gedurende de looptijd van de cursus kunt u mailen naar info@vriendschapscursus-vu.nl en telefonisch contact opnemen op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tijdens kantooruren.

We streven ernaar uw vraag binnen twee werkdagen te beantwoorden.

 

Stel direct uw vraag